In de jaren 90 was er een experiment waarin 4 mannen en 4 vrouwen zichzelf opsloten in een soort grote kas van 1.3 hectare waarin men zelfvoorzienend wilde zijn, ook met voeding. Het experiment kon mogelijk een aanzet zijn voor een ruimtestation. De opbrengst van de voedselproductie was echter beduidend lager dan verwacht door slechte oogsten. Het werd zo een caloriebeperkend voedingsprogramma met vooral plantaardige en in beperkte mate dierlijke voeding.
De landbouwzone (±2000m²) leverde ongeveer 80% van de voedingsbehoefte, gemiddeld ~2200kcal/dag (73g eiwit, 32g vet). In de eerste fase (met tegenvallende opbrengsten) werd dit al snel teruggeschroefd naar 1750–2100kcal/dag, wat leidde tot een calorietekort en 10–20% gewichtsverlies, vooral in de eerste 6–8 maanden.
De zelfvoorzienende, caloriearme maar voedzame voeding leverde opvallende positieve effecten op:
- Gewichtsverlies: gemiddeld 17% (mannen ~19%, vrouwen ~13%)
- Bloeddruk: daling systolisch ~20-25%, diastolisch ~22?%
- Cholesterol: -30–36%
- Bloedsuiker: daling met ~20% (bijv. naar 74?mg/dl)
- Witte bloedcellen: -31?%
- Hormonen: insuline daalde 42%, T3 met 19%
Daarnaast werden er lagere waarden gemeten voor rT3, cortisol, HbA1c, renine en meer, vergelijkbaar met studies bij caloriegecurtailde dieren. Ondanks het calorie-tekort bleven alle deelnemers in uitstekende gezondheid, met hoge mentale en fysieke prestaties gedurende de gehele periode.
De fysiologische effecten vertoonden sterke overeenkomsten met laboratoriumbevindingen bij knaagdieren en primaten op caloriearm, nutriënt-dicht dieet.
Een lagere calorie-inname dan eigenlijk bedoeld levert dus geen gezondheidsproblemen op, eerder een betere gezondheid. Echter, de voeding leverde wel alle vitaminen en mineralen EN men had veel lichaamsbeweging.
Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en wees altijd als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen, inzichten en exclusieve acties.
Ja, ik wil me inschrijven voor de nieuwsbrief.