Klanten beoordeling: {{::vm.siteScore | number : 1 }}

Aminozuren en Eiwitten

Anti-aging

Ouder worden is een natuurlijk proces, maar brengt veel verschillende fysiologische en anatomische veranderingen met zich mee. Zo heeft het ouder worden invloed op de werking van onze zintuigen: we horen, zien en ruiken minder en onze immuunreactie wordt minder sterk, waardoor er een toegenomen vatbaarheid ontstaat voor virussen en bacteriële infecties. Maar de meest zichtbare effecten van ouder worden is wel te zien op de huid. Onze huid wordt dunner, slapper en we krijgen rimpels. Om optimaal en vitaal oud te worden zijn voedingstoffen die de collageenproductie bevorderen gewenst. Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen dat helpt om de huid (van binnenuit) te versterken. Ook is er extra behoefte is voor bepaalde nutriënten die de afweer helpen. Vitamine C en zink ondersteunen het immuunsysteem. Daarnaast zijn eiwitten en aminozuren belangrijk om de spieren en botten in stand te houden.

Anti-oxidanten

Cellen en weefsels

Al het leven begint bij één enkele cel. Het hele lichaam ontstaat uit slechts één bevruchte eicel die een verzameling genen bevat en zich gaat splitsen en delen om een unieke functie in het lichaam in te nemen. De cellen vormen de bouwstenen van het menselijk lichaam. Geen enkele cel is in staat alle functies in het lichaam te verrichten waardoor cellen zich delen en differentiëren in groepen, de weefsels en vervolgens in organen. Om de conditie van onze cellen en daarmee onze weefsels en organen intact te houden zijn voedingstoffen nodig. Bij celdeling zijn bijvoorbeeld de mineralen calcium, magnesium, ijzer en zink nodig, maar ook vitamine A, E, B12 en folaat (vitamine B11). Voor een goede conditie van onze cellen en weefsels zijn antioxidanten onmisbaar. Vitamine C en E zijn de meest bekendste antioxidanten, maar ook seleen, zink, mangaan en vitamine B2 helpen bij de bescherming van gezonde lichaamscellen.

Complexpreparaten

Cognitie en focus

Terwijl je deze woorden leest, naar beneden scrolt en nadenkt over de betekenis van deze tekst is het zenuwstelsel super actief.  Er onstaat allerlei verbindingen in het lichaam die ervoor zorgen dat jij je kan concentreren en de woorden tot je door kan laten dringen. Het vermogen om te lezen, studeren, leren, concentreren en een goed geheugen vergt verschillende voedignstoffen. Bij normaal mentaal presteren spelen met name de B-vitamines een belangrijke rol, naast magnesium en vitamine C. Zowel bij vitamine B1 als bij vitamine B3, B5, B6, B8, B11 en B12 is bekend dat ze bijdragen bij geestelijke inspanning, het functioneren van het geheugen, de leerprestatie en het beredeneervermogen.

 

 

Enzymen

Detox

Detox bestaat uit de woorden ‘de’ en ‘tox’ en is een letterlijke vertaling van 'ont-giftiging'. Met detox wordt het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen bedoeld. Door een toename van broeikasgassen, het veelvuldig gebruik van kunstmest, een opwarmende aarde en een dominerend aanbod van bewerkte voedingsmiddelen hebben we steeds meer te maken met invloeden van buitenaf, die het natuurlijke afvalwerkingssysteem in het lichaam belasten. De lever speelt een belangrijke rol in het onschadelijk maken van toxische stoffen. Maar ook de nieren en het maagdarmkanaal zijn hierin betrokken. Choline is een stof die vaak wordt ingezet in een detox. Choline ondersteunt de reinigende werking door de lever. Daarnaast worden antioxidanten ingezet. Stoffen die gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf (vrije radicalen). De bekendste antioxidanten zijn vitamine C en E, selenium, zink, mangaan, koper en de polyfenolen. 

Greens

Energie en vitaliteit

Zonder energie kan het lichaam niet functioneren. Onze voeding moeten worden verteerd, het lichaam moet op tempratuur worden gehouden en onze spieren moeten kunnen bewegen. Al deze processen vragen om energie. De energieleveranciers voor het lichaam zijn de koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels. Om energie uit voeding te halen zijn verschillende omzettingen (chemische reacties) nodig. Hiervoor zijn vitaminen en mineralen noodzakelijk. Met name de B-vitamines activeren de natuurlijke energie in het lichaam. Ook de mineralen calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium en mangaan helpen energie vrij te maken uit voeding en dragen bij aan het energieleverend metabolisme. De huidige samenleving vraagt veel. B-vitamines en bepaalde mineralen kunnen het gebrek aan energie helpen te verminderen en dragen bij aan fitheid.

Kruiden

Gewichtsbeheersing

Bij gewichtsbeheersing gaat het, naast voldoende beweging, met name om een balans tussen de inname en het verbruik van voeding (energie). Daarnaast kunnen verschillende voedingstoffen ervoor zorgen dat de inname wordt beperkt, door het geven van een eerder verzadigend gevoel of doordat de stofwisseling van de inname beter verloopt. Choline is bijvoorbeeld een belangrijke voedingstof die bijdraagt tot een normaal lipidenmetabolisme. Daarnaast draagt zink bij tot een normaal metabolisme van vetzuren. Om het lichaamsgewicht te beheersen zijn vasten of intermittent fasting ook veel gebruikte technieken. Door afwisselend minder energie in te nemen dan dat je verbruikt kan gewichtsverlies plaatsvinden. Een combinatie van sporten, vasten en aanvullende suppletie specifiek op de stofwisseling ondersteunen gewichtsbeheersing.

mineralen

Hart en bloedvaten

Voor de aanvoer van zuurstof en voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen, is het lichaam afhankelijk van het hart, de bloedvaten en de bloedcirculatie. Het bloed stroomt door een ingenieus netwerk van bloedvaten, waardoor het hele lichaam wordt voorzien van onder andere zuurstof en voedingstoffen, onder leiding van het hart. Deze krachtige spier zorgt ervoor dat ieder afzonderlijke cel kan functioneren. Een goede conditie van het hart en de vaten zijn dus van levensbelang. EPA en DHA uit vis of algen dragen bij tot de normale werking van het hart. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor een goede conditie van de bloedvaten. Daarnaast draagt  Vitamine B1 bij tot de normale werking van het hart. Voor de vorming van rode bloedcellen zijn vitamine B2, B6, B11, B12 en ijzer belangrijk. 

multivitaminen

Hormoonhuishouding

Hormonen zijn chemische communicatie boodschappers die het functioneren van lichaam in bepaalde gebieden kunnen wijzigen. Zo wordt via hormonen het watergehalte van het lichaam in bepaalde concentratie gehouden, wordt het honger- en verzadigingsgevoel in de darmen gereguleerd, worden op het juiste moment spijsverteringsappen vrijgegeven door de pancreas om ons voedsel te kunnen verteren en wordt groei en ontwikkeling bepaald door hormonen. Een kink in de kabel, veroudering of de verschillende fases van de menstruatiecyclus kunnen ervoor zorgen dat er op lange termijn een verstoring is in de communicatie in het lichaam en boodschappen niet overkomen. Vitamine B6 draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit. Het mineraal zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding.

mineralen

Huid, haar en nagels

Een verandering in de kwaliteit van onze huid, haar of nagels valt meteen op. De huid biedt bescherming tegen uitdroging, stoffen van buitenaf en het houdt onze lichaamstempratuur op peil. Van verschillende mineralen en vitaminen is bekend dat zij de huid helpen om in conditie te blijven. Zo is vitamine A, B2, B3, en B8 belangrijk voor de huid. Ze helpen bij het gezond houden van de huid. Vitamine C draag bij aan de vorming van collageen dat helpt om de huid te versterken en jodium en zink voeden de huid van binnenuit. Het haar beschermt ons met name tegen Uv-licht en onze hoofd te isoleren. Haarkleur krijgen we bij de geboorte mee, maar verandert naarmate we ouder worden, net als de glans en dikte van ons haar. Koper is een nutriënt dat bijdraagt tot een normale pigmentatie van het haar. Vitamine B8 (biotine), seleen en zink worden ingezet voor het behoud van glanzend haar en bij te dragen een normale haargroei. De nagels beschermen de toppen van onze vingers en tenen maar we gebruiken ze natuurlijk dagelijks. Seleen en zink zijn goed voor de nagels.

Vitaminen

Nachtrust

De één heeft met 5 uur slaap per nacht voldoende om de dag erna energievol te zijn, een ander heeft minstens 8 uur slaap nodig om weer te kunnen presteren en weer een ander kan in het weekend makkerlijk 12 uur slaap gebruiken. Tijdens onze slaap rusten we uit en is ons parasympathische zenuwstelsel actief. Slaap reinigt, herstelt en laadt het lichaam op. De spieren kunnen ontspannen en bijkomen van alle dagelijkse inspanningen en afweercellen worden aangemaakt. Ook spijsverteringsprocessen vinden gedurende de nacht plaats. Daadwerkelijk in slaap vallen of in slaap blijven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De pijnappelklier in onze hersenen geeft, s’avonds, wanneer het donker wordt, het hormoon melatonine af. Melatonine draagt bij tot de vermindering van de tijd die nodig is om in slaap te vallen. Een verstoring in dag- en nachtritme of een jetlag kunnen er voor zorgen dat de afgifte niet goed verloopt. 

Vitamine B

Overgang

Hoofdpijn, opvliegers, rusteloze benen en een blaasontsteking zijn maar enkele klachten die veelvuldig voorkomen in de overgang. Een vrouw in de overgang heeft wat te verduren en heeft daarom baat bij het combineren van verschillende antioxidanten, vitamines, mineralen en kruiden, in de juiste verhouding. De overgang ofwel de menopauze wordt meestal gedefinieerd als het tijdstip waarop de ovulatie en menstruatie stopt en gaat gepaard met een afname van de concentratie oestrogenen en progesteron in het bloed. Calcium en vitamine D helpen het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. Een lage botmineraaldichtheid is een risicofactor voor botbreuken door osteoporose. Ook zijn opvliegers een gevolg van de stoppende oestrogeenconcentratie. De kruiden rode klaver, griffonia, zilverkaars MACA en rhodiola en de enzymen bromelaïne en papaïne zijn unieke stoffen die worden ingezet bij overgangsklachten.

Vitamine D

Rust en balans

Druk, druk, druk. In ons stresvolle bestaan hebben we te maken met veel verplichtingen, uitdagingen en dagelijkse zorgen, maar we hebben daarnaast ook af en toe ontspanning nodig om gezond en in balans te blijven. Hierbij zijn onder andere zowel ons zenuwstelsel, de neurotransmitters, als ons hormoonstelsel, de hormonen betrokken. Beide zorgen voor de communicatie in ons lichaam. De belangrijkste bouwstenen voor neurotransmitters zijn aminozuren. Zo wordt de neurotransmitter serotonine, dat invloed heeft op de stemming, gemaakt uit tryptofaan en ook het stofje 5-HPT, de werkzame stof in het kruidenextract Slaapmutsje/ Griffonia Simplicifolia, wordt gemaakt uit tryptofaan. 5-HPT is dat de directe voorloper van serotonine en melatonine. Magnesium is een echt wondermineraal en betrokken bij vele processen in het lichaam, waaronder geestelijke balans. Ook vitamine B6 is gunstig voor een goede geestelijke balans.

Vitamine C

Spieren, botten en gewrichten

Ons lichaam wordt gedragen en in vorm gehouden door spieren, botten en gewrichten. Samen worden ze ook wel het bewegingsstelsel genoemd. Spier, botten en gewrichten werken nauw met elkaar samen. Dankzij het samentrekken van spieren kunnen we zitten, staan, wandelen of rennen. Gewrichten verbinden verschillende botten met elkaar. Naast beweging zorgen spieren, botten en gewrichten o.a. voor ondersteuning en bescherming van het gehele lichaam en voor de opslag van mineralen, eiwitten en vetten. Onze botten, spieren en gewrichten hebben eiwitten nodig als bouwstof. Aminozuren zijn bestandsdelen van eiwitten. Daarnaast zijn mineralen, zoals calcium en magnesium van belang voor het behoud van sterke botten en zijn de mineralen calcium, kalium en magnesium voor een normale spierwerking. Ook vitamine D speelt een belangrijke rol in het behoud van stevige botten en een goede werking van de spieren. 

Aminozuren en Eiwitten

Spijsvertering

Vele dagelijkse uitdrukkingen hebben met de functies van het spijsverteringstelsel te maken. Iets ‘ligt zwaar op de maag’, ‘is onverteerbaar’ of ‘we slikken iets’ weg. Zolang we geen klachten hebben denken we toch weinig na over de uren die het lichaam besteed aan het kneden, malen, mengen, opnemen, vullen en legen van voeding die we innemen, laat staan over alle organen die bij het de spijsvertering betrokken zijn. Uiteindelijk willen we dat het lichaam de goede voedingstoffen opneemt en afvalstoffen en andere stoffen waar het lichaam niks mee kan, uitscheidt. Aminozuren, mineralen en vitamines zijn betrokken in de stofwisseling van onze voeding inname. Calcium ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Zink speelt bijvoorbeeld een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten, eiwitten en vetzuren en vezels bevorderen een natuurlijke stoelgang en ondersteunen een snellere darmpassage.

Aminozuren en Eiwitten

Sport

Voor zowel een wandeling als voor een krachttraining zijn voedingstoffen nodig. Met welk doel jij ook sport, jouw lichaam vraagt voor-, tijdens- en na een activiteit niet alleen om energie, maar ook om mineralen, vitaminen en aminozuren. De mineralen calcium en magnesium zij belangrijk voor de werking van de spieren en zorgen samen met de B-vitamines voor het activeren van je natuurlijke energie. Specifiek voor explosieve krachtinspanningen of hoog intensieve oefening kan creatine worden ingezet om de spiergroei/(vetvrije) spiermassa te simuleren. Daarnaast zorgt de inname van aminozuren voor de aanmaak van eiwitten, waardoor onze botten en spieren in stand worden gehouden. Eiwitten bevorderen spiergroei en ondersteunen spieropbouw en spierkracht en zijn goed voor het skelet. De BCAA’s is de meest bekendste combinatie van drie essentiële aminozuren, nodig voor de vervaardiging van eiwitten.

Aminozuren en Eiwitten

Weerstand en immuunsysteem

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen veel verschillende gevaren waren we dagelijks mee te maken hebben, zoals giftige stoffen, straling, scherpe voorwerpen, langdurige stress, bacteriën en virussen. Als respons op gevaar vinden er allerlei reacties in het lichaam plaats zodat de verschillende lichaamsactiviteiten kunnen blijven functioneren. Dit wordt een immuunreactie genoemd. Voor een normale werking van het immuunsysteem zijn vitamines en mineralen onmisbaar. Samen met vitamine A, B6, B12, D en de mineralen ijzer, koper, seleen en zink ondersteunt vitamine C de afweer van het lichaam. Ook draagt Vitamine C bij tot de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning.

Aminozuren en Eiwitten

Zwangerschap

Een nieuw leven in verwachting? Je leest en hoort vaak veel over het belang van de inname van vitamine B11, ook wel folaat genoemd. Zowel over de inname voorafgaand aan de zwangerschap als tijdens de zwangerschap is veel gepubliceerd. Folaat draagt namelijk bij tot de vorming van de placenta maar ook bij de weefselgroei tijdens de zwangerschap. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten (open ruggetje) bij de zich ontwikkelende foetus. Daarnaast zijn vitamine D en calcium nodig voor een normale groei en ontwikkeling van het beenderenstelsel. Jodium is tijdens de hele zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van je baby en ijzer levert een bijdrage aan de ontwikkeling van cognitieve functies van kinderen.

Sort
Add
Remove