Adres
Nieuws | 12.08.2020

Zijn dadels gezond de voor en nadelen van dadels

De laatste jaren heeft deze vrucht in bepaalde delen van de wereld, waaronder ook in Nederland, een enorme vlucht genomen in populariteit. Het is een eeuwenoude vrucht die van oorsprong met name gegeten werd in het Arabische deel van de wereld. Vanwege de smaak en textuur worden ze tegenwoordig vaak gebruikt als vervanger van suiker en worden dadels dus vaak verwerkt in taarten, gebak en cakes. Maar zijn dadels nou eigendlijk ook echt gezond? Het korte antwoord is ja, omdat ze veel belangrijke voedingsstoffen bevatten, maar er zitten wel nog enkele haken en ogen aan. Daarom bespreken we vandaag de gezondheidswaarde van dadels door de voor- en nadelen te benoemen van deze heerlijk zoete vrucht. Daarna eindigen we het blog met een héérlijk recept met dadels!

DE VOORDELEN VAN DADELS

Wat zit er nou allemaal wel en niet in de dadel? Om te beginnen zijn ze relatief rijk aan vezels en zijn ze daarnaast vetarm. De vezels in dadels helpen bij een goede gezondheid van de darmen en hebben een positieve werking op de spijsvertering. Daartegenover staat dan weer dat er weinig eiwitten in dadels zitten en dat ze daarnaast wel aardig wat koolhydraten in de vorm van suikers bevatten. Een stuk dadel van ongeveer 6 gram bevat slechts 8 calorieën, dus we kunnen wel al direct stellen dat je erg veel dadels moet eten om ook veel calorieën binnen te krijgen door dadels.

Dadels zijn rijk aan een aantal micronutriënten. Zo bevatten dadels vitamine A, B1, B2, B6 en K. Ook bevatten ze een aantal mineralen waaronder kalium, koper, zink en magnesium. Waar zijn al deze voedingsstoffen goed voor? Vitamine A is van belang voor een normale groei en draagt daarnaast bij aan een gezonde huid, haar en nagels. Tevens heeft het een gunstig effect op de werking van je ogen en het afweersysteem. Vitamine B1 speelt een essentiële rol bij de energievoorziening van het lichaam en is daarom ook onmisbaar. Het zorgt ook voor een goede werking van je hartspier en zenuwstelsel. Vitamine B2 speelt ook een rol bij de energievoorziening van het lichaam. Daarnaast is vitamine B6 met name belangrijk voor de stofwisseling omdat het een belangrijke rol speelt bij de opbouw en afbraak van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, in het lichaam. Ook verzorgt vitamine B6 een regulerende functie op de werking van bepaalde hormonen en is het o.a. nodig voor de groei en bloedaanmaak. Vitamine K is vooral belangrijk voor een goede bloedstolling in het lichaam.

Kalium is belangrijk omdat het betrokken is bij de regeling van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Het werkt daarnaast de bloeddrukverhogende werking van natrium tegen waardoor het een gunstig bloeddrukverlagend effect heeft. Daarnaast zorgt het er, samen met natrium, voor dat er een goede geleiding van zenuwprikkels is en dat spieren zich goed kunnen samentrekken. Koper speelt met name een rol bij de vorming van bindweefsel en botten en verzorgt de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem. Zink is betrokken bij de stofwisseling en is nodig voor de opbouw van eiwitten in het lichaam. Magnesium is nodig voor de vorming van botten en spieren, een goede werking van spieren en speelt daarnaast nog een rol bij de overdracht van zenuwprikkels.

DADELS EN SUIKER

Zoals gezegd worden dadels vaak gebruikt als suikervervanger en vanwege de vele voordelen die dadels hebben voor de gezondheid door de voedingsstoffen die ze bevatten is dat ook een verstandige keus. Echter, dadels bevatten dus ook wel degelijk suikers. Per 100 gram verse dadel (medjoul dadel) zitten er zo’n 29 gram aan suikers in, dus grofweg gezegd iets minder dan 1/3e van een dadel bestaat uit suiker. Het is dus niet verstandig en gezond om grote hoeveelheden dadel te eten. De suikers in dadels zorgen net als geraffineerde suiker voor pieken in de bloedsuikerspiegel, want ook de suikers in dadels zijn snelle koolhydraten. Dus als je dadels gebruikt, gebruik ze dan gematigd.

Het scheelt overigens nog wel een slok op een borrel of je kiest voor gedroogde dadels of de verse variant. Het gedroogde fruit bevat namelijk altijd meer suiker dan de verse variant, simpelweg omdat gedroogd fruit meer geconcentreerd is. Zo bevat gedroogd fruit per 100 gram dus ook meer vitamines en mineralen maar ook ongeveer dubbel zoveel suiker. Kies dus liever voor verse dadels omdat deze voor een minder hoge piek in de bloedsuikerspiegel zorgen en ook minder calorieën leveren.

Mag je elke dag dadels eten? Ook dat is geen probleem, mits je het met mate doet. Een paar dadels per dag kan geen kwaad en is een gezonde, snelle en handige snack.

SALADE MET DADELS EN AMANDELEN

Zoals beloofd volgt nu een gezond, makkelijk en snel recept voor een heerlijke salade met dadels.

Ingrediënten voor twee personen:

  • 4 verse dadels
  • 200 gram verse spinazie
  • 1 rode ui
  • 2 handjes blanke amandelen
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 citroen
  • 1 el sesamzaadjes, geroosterd
  • 1 el olijfolie
  • Specerijen naar keuze (ras el hanout is onze favoriet)

Zo maak je het:

Pel de ui en snijd deze in ringen. Verhit een koekenpan op matig vuur en voeg een eetlepel olijfolie toe. Wanneer de olijfolie heet is zet je het vuur laag en voeg je de uienringen toe. Bak ze dan in een minuut of 20 zacht en zoet. Voeg aan het eind een eetlepel rode wijnazijn toe en roer goed door, het moet een beetje sticky worden. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als het te dik is.

Ontpit ondertussen alvast de dadels en hak ze in stukken. Zet een kleine koekenpan op het vuur en rooster de amandelen hierin, voeg de specerijen naar keuze toe en bak de noten een beetje goudbruin en krokant. Rooster dan ook de sesamzaadjes goudbruin.

Halveer de citroen, knijp wat van het sap uit over de babyspinazie en meng goed, breng op smaak met zout en peper. Meng de uien door de spinazie, schep op een bord en strooi de amandelen, sesamzaadjes en gehakte dadels erover. Eet smakelijk!

Deel deze pagina:

Door gebruik te maken van onze website, ga je akkoord met ons

Cookie beleid