zweten blog

Overmatig zweten

Geloof jij dat je last hebt van overmatig zweten of denk je dat je meer zweet dan gewoonlijk? En ben je benieuwd naar hoe dit kan? Vandaag delen wij een informatief blog over zweet. Zweten heeft een negatief imago gekregen, mede door de geur die (oud) zweet met zich meedraagt. Desondanks is zweten een erg belangrijk en zelfs onmisbaar proces van het lichaam om met warmte om te gaan. Is het dan ook normaal om overmatig te transpireren? Het komt inderdaad voor dat mensen overmatig transpireren of in ieder geval meer transpireren dan anderen. Dit is echter allesbehalve een slechte eigenschap, ook al is het misschien soms ongemakkelijk.

De een zweet meer dan de ander

Sommige mensen zweten zoals gezegd inderdaad meer dan anderen, net als dat de een ook een snellere stofwisseling heeft dan de ander. De meesten onder ons vinden het waarschijnlijk niet prettig om veel te zweten, omdat dit er onaantrekkelijk uitziet en omdat we bang zijn om te gaan stinken. Daarom spuiten we allemaal als bezetenen met deodorant in een poging om de transpiratie een halt toe te roepen. Maar hoe komt het nou dat er verschil zit in de hoeveelheid zweet die een persoon ‘uitstoot’? Het is in essentie een simpel mechanisme dat er voor zorgt dat ons lichaam op temperatuur blijft, wat ook meteen wil zeggen dat hoe meer iemand zweet hoe beter hij of zij bestand zal zijn tegen hitte en warmte. Onze hersenen reguleren namelijk onze lichaamstemperatuur en idealiter ligt deze temperatuur zo rond de 37 graden. Er is echter een verschil in de hoeveelheid warmte die we produceren bij bijvoorbeeld hitte of inspanning en ook de snelheid waarmee we die warmte kunnen afscheiden verschilt per persoon.

Onder ‘normale’ omstandigheden scheiden we warmte uit via onze huid, maar wanneer onze lichaamstemperatuur omhoog gaat volstaat dit niet meer om alle warmte kwijt te kunnen en dus gaat het lichaam zweet produceren. Vervolgens verlaat zweet het lichaam dus via de huid waarvan het de warmte heeft onttrokken en zo koelt het lichaam als het ware weer af. Veel kunnen zweten is goed bekeken dus eigenlijk een prettige eigenschap omdat je beter om kunt gaan met warmte, of het nou is tijdens inspanningen zoals sporten of als je lekker op vakantie wilt vertoeven in warmere oorden. Denk elke keer dat je (overmatig) gaat zweten dus even terug aan wat dit voor je lichaam betekent en wellicht kun je die zweetplekken dan wel meer waarderen ;).

Slim shoppen

Overmatige transpiratie is dus eigenlijk iets relatiefs, je weet natuurlijk nooit precies hoe veel jij zweet in verhouding tot de meeste anderen. Daarnaast is het ook nergens voor nodig om je hier druk over te maken. Mocht je het toch erg vervelend vinden en zoveel mogelijk willen voorkomen dan zijn er wel een aantal mogelijkheden om uit te testen. Zo kun je in het vervolg tijdens het winkelen wat meer aandacht besteden aan het soort stof van de kleding. Bepaalde materialen zijn namelijk luchtiger dan anderen en kunnen de hoeveelheid zweet die jij produceert beperken. Kies dan ook zoveel mogelijk voor luchtige kleding en materialen zoals linnen en/of katoenen kleding.

En heb je je weleens afgevraagd waarom er in warme landen en continenten zoals Afrika zoveel mensen met hoofdbedekking lopen? Dit is niet voor niks, het beschermt namelijk tegen de hitte. Ze bedekken daar overigens niet vaak alleen het hoofd maar het hele lichaam, denk maar eens aan de lange gewaden. Het klinkt misschien niet heel logisch maar bedekkende kleding houdt warmte tegen en kan zo helpen om minder te transpireren. Tijdens warme dagen is het dus verstandig om je hoofd te bedekken met een pet, hoed, sjaal of tulband. We begrijpen dat dit niet voor iedereen is weggelegd maar het is tegenwoordig wel hip.

Last van zweetvoeten? Loop dan, wanneer mogelijk, zoveel mogelijk op blote voeten, open schoenen of leren schoenen. Dit zorgt allemaal voor een betere ventilatie waardoor de voeten minder zullen gaan zweten.

Zweten door voedsel

Leuk om te benoemen is ook nog de invloed die bepaalde voedingsmiddelen kunnen hebben op transpireren. Ken je dat? Je hebt iets pittigs gegeten en begint kort daarna te zweten? Dit is een heel natuurlijk proces dat wordt geïnduceerd door een stof genaamd capsaïcine dat afkomstig is uit rode pepers. Het geeft een signaal af aan het lichaam waardoor deze denkt dat je het warm hebt en vervolgens zweet gaat produceren ter compensatie. Ook cafeïne kan een oorzaak zijn van meer zweten, dus zweet jij vaak na een kopje koffie of glas cola? Dan zou het goed kunnen dat jij sterk reageert op cafeïne. Cafeïne verhoogt namelijk de hartslag wat op zijn beurt kan leiden tot zweten. Alcohol heeft een soortgelijke werking.

Medicatie of ziekte

Het kan overigens wel voorkomen dat je meer zweet dan gewoonlijk door een andere oorzaak dan de warmte. Let dan ook goed op wanneer je begint te merken dat je zweet op momenten dat het niet warm is of wanneer je je niet inspant. Ook wanneer je tijdens specifieke momenten opeens veel zweet is het raadzaam om goed op te letten, bijvoorbeeld wanneer je gedurende de nacht veel transpireert. De oorzaak van het zweten kan dan een medische achtergrond hebben en/of veroorzaakt worden door bepaalde medicatie. Ook kan je meer gaan zweten wanneer je overmatig drugs of alcohol gebruikt hebt of wanneer je hier juist mee bent gestopt.

Sportvasten

Wil jij lekker gaan zweten, calorieën verbranden in de vorm van vet en de switch maken van suiker- naar vetverbranding? Daarvoor is Sportvasten de perfecte methode. Wacht dan ook niet langer en meld je aan voor de 10-daagse kuur. Met het natraject dat wij aanbieden wordt het ook nog eens makkelijk om het resultaat te behouden!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *