salade gerookte makreel

Recept voor salade met gerookte makreel

In dit blog delen we een overheerlijk salade met gerookte makreel recept. Door de toevoeging van witlof en appel is dit een erg frisse, voedzame salade die rijk is aan smaken en texturen. Daarnaast is het een koolhydraatarm recept en kun je het dus ook prima bereiden tijdens het volgen van een dieet of als je bezig bent met afvallen. Makreel is een vette vis, waardoor je met dit recept al voldoet aan de aanbeveling van de Gezondheidsraad betreffende het eten van eenmaal vette vis per week. Het recept is zowel geschikt voor lunch als diner en je kunt desgewenst variëren en experimenteren met verschillende groenten en/of slasoorten.

Dit heb je nodig

Voor twee personen heb je het volgende nodig:

 • 1 hele gerookte makreel
 • 2 witlofstronken
 • 1 grote groene appel
 • 40 gram gepelde walnoten
 • 300 gram sperziebonen
 • 150 gram verse spinazie
 • 100 gram cherrytomaatjes
 • 1 citroen
 • 1 el honing
 • 1 el witte wijnazijn
 • 1 el extra vierge olijfolie

Zo maak je het

Verwijder eventuele graten van de gerookte makreel en scheur of snijd het vlees in stukken/vlokken, leg in een kom of schaal. Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd het harde uiteinde eraf. Snijd de witlof in dunne repen. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Hak de walnoten grof en zet even opzij. Snijd de uiteindes van de sperziebonen, snijd de sperziebonen dan in grove stukken, breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer de sperziebonen in 2 minuten beetgaar. Meng ondertussen de witlof en appel door de makreel, hak de spinazie grof en meng deze ook door de salade. Was en halveer de cherrytomaatjes en voeg tevens toe aan de salade. Giet de sperziebonen af, laat even afkoelen en uitdampen alvorens je ze door de salade mengt.

Halveer de citroen en knijp de helft van de citroen uit boven een bakje, voeg de honing, witte wijnazijn, olijfolie en een beetje peper en zout toe en roer goed. Dresseer over de salade en meng goed door elkaar. Dien de salade op in schalen of diepe borden en strooi de gehakte walnoten eroverheen.

Nu is het tijd om te genieten van dit erg lekkere recept met verse makreel, appel en witlof. Zoals gezegd kun je variëren in de groenten en slasoorten die je gebruikt, kies bijvoorbeeld eens voor ijsbergsla of veldsla in plaats van spinazie en vervang de witlof door radicchio (roodlof). Of vervang de walnoten door amandelen of pompoenpitten. Je kunt ook broccoli gebruiken in plaats van sperziebonen of een ei toevoegen aan het geheel. Niks is te gek! Peer in plaats van appel? Ook geen probleem.

Gezonde vetten in makreel

Zoals gezegd is het advies om één keer in de week vette vis te eten en voldoe je daar met dit recept dus al aan. Makreel behoort namelijk tot de vette vissoorten, net als zalm, haring en sardientjes. De vetten in vis zijn voornamelijk meervoudig onverzadigde vetzuren welke goed zijn voor de gezondheid van het hart. Vis bevat omega-3 vetzuren EPA en DHA en deze komen met name voor in vette vis. Deze zijn goed voor een gezond cholesterolgehalte en het verlaagt het risico op hart-en vaatziekten. Daarnaast is vis natuurlijk ook rijk aan eiwit waardoor het bijdraagt aan een verzadigd gevoel maar ook het opbouwen en in stand houden van spieren en botten. Ook bevat vis verschillende vitamines en mineralen. Kortom (vette) vis is een lekkere, verstandige en verantwoorde keuze.

The Vegan Switch

The Vegan Switch‘ is een 10-daagse kuur waarbij je jouw lichaam effectief gaat ontgiften met behulp van het eten van veel plantaardige voeding. Je bouwt eerst de voeding af om vervolgens een aantal dagen veganistisch te eten, waarna je de voeding weer opbouwt naar een gebalanceerd patroon met zowel plantaardige als dierlijke producten. Het is ontwikkeld op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten die hebben aangetoond dat je lichaam effectiever ontgift door veel plantaardig te eten inclusief een aantal veganistische dagen. Daarnaast kun je tijdens deze kuur tot 4 kilo gewicht verliezen, een boost geven aan je darmflora, een mooiere huid krijgen en een fitter en energieker gevoel krijgen. Dus kom in actie en geef jouw lichaam de boost die het verdient!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *