de voordelen van hiit training

De voordelen van hiit-training

Je hebt er vast al eens van gehoord en misschien heb je het zelfs wel al eens gedaan, een hiit workout. Hiit staat voor high intensity interval training, oftewel een interval training met hoge intensiteit. Vandaag bespreken wij het hoe en wat van deze specifieke variant van training en benoemen we de voordelen ervan. Dus, ben je benieuwd waarom hiit zo populair is geworden en wil je er graag meer over weten? Lees dan verder!

De essentie

Zoals gezegd staat hiit dus voor interval training met hoge intensiteit, dit is dan ook de essentie van de workout. Je gaat bij een workout als deze dus intervallen van hoge intensiteit afwisselen met korte rustperiodes. Dit is ook direct de enige ‘regel’ van de training en je kunt deze training dus op ontelbaar verschillende manieren uitvoeren. Bij vrijwel elke sport kun je een dergelijke training bedenken en uitvoeren, dus of je nou voetbalt, tennist, fitnesst, hardloopt, aan vechtsport doet, noem maar op, je kunt een hiit training doen.

Het is dus wel belangrijk dat je er voor zorgt dat je tijdens een hiit training echt volle bak gaat tijdens de intervallen, om vervolgens even rustig aan te doen. Om even een makkelijk voorbeeld te noemen kiezen we voor hardlopen, sprint een halve minuut op volle snelheid om vervolgens een minuut of twee rustig te wandelen, en dat gedurende ongeveer 20 minuten. Of deel bij boksen een halve minuut voluit hoeken uit aan een boksbal of sparringpartner om daarna weer twee minuten minder en langzamere stoten uit te delen.

Je bent bij een hiit training dus heel vrij in hoe je deze vormgeeft en niets is te gek. Het is ook gemakkelijk om een training als deze aan te passen naar je eigen niveau en/of doelen. Is 30 seconden interval en 2 minuten ‘rust’ niet uitdagend genoeg voor jou? Dan schroef je de interval tijd op en verklein je de rustperiodes. Andersom kun je natuurlijk ook de interval verkleinen en de rustperiodes opschroeven. Zorg er dus wel altijd voor dat je in de korte interval periode alles geeft.

De voordelen van hiit

Deze methode van trainen brengt veel voordelen met zich mee, wij zetten ze voor je op een rijtje. Om te beginnen een heel praktisch voordeel; een interval training kost relatief gezien weinig tijd. Binnen twintig minuten kun je deze training afwerken, waardoor het uitermate geschikt is voor mensen met een druk leven of als je simpelweg niet te veel tijd wilt besteden aan het sporten. Zo kun je fanatiek trainen en resultaten behalen zonder dat je hier veel tijd hoeft op te offeren. Daarnaast kan een hiit training heel goedkoop zijn, afhankelijk van waar en hoe je de training wilt uitvoeren. Zoals gezegd is een hiit training toepasbaar op vrijwel alle sporten en kun je het dus zo gek niet bedenken of je kunt er een hiit training van maken. Er zijn dus ook veel varianten te bedenken die geen (extra) geld kosten, zoals hardlopen en fietsen.

Afterburn effect

Het is een effectieve methode om energie en dus calorieën te verbranden en kan zo ook helpen om af te vallen, mits het goed wordt uitgevoerd. Een goed uitgevoerde hiit training kan namelijk net zo effectief zijn als een lange cardio training, zoals een dik uur hardlopen of fietsen. Je vraagt je misschien af hoe dat kan, maar daar is een logische verklaring voor. Omdat je tijdens een hiit training veel meer explosieve kracht levert is het in die korte tijd ook een stuk intensiever, een hiit training kun je dan ook geen uur volhouden. Zo push je je lichaam tot het uiterste waardoor het achteraf ook langer nodig heeft om te herstellen van deze training, tijdens deze herstelperiode blijft je lichaam nog een tijd calorieën verbranden waardoor de hoeveelheid verbruikte calorieën net zo hoog of zelfs hoger kan oplopen dan bij een reguliere cardio training. Dit effect wordt ook wel het ‘afterburn’ effect genoemd. Probeer maar eens een hiit training en je weet gauw genoeg hoe dat ‘afterburn’ effect voelt ;-).

Spaar je spieren

Naast het verbranden van calorieën is het risico op verlies van spierweefsel door hiit training minimaal in vergelijking met langdurige cardio. Ook hier is eigenlijk weer een heel logische verklaring voor. Zo gaat je lichaam tijdens een langdurige cardiovasculaire training op zoek naar energie om het vol te kunnen houden en uiteindelijk moet dan ook je spierweefsel eraan geloven. Kijk maar eens naar het verschil tussen marathonlopers en sprinters, de een levert een langdurige inspanning en de ander een korte en krachtige inspanning. De marathonloper heeft dan ook een mager lichaam waar weinig spiermassa op is te bekennen, terwijl een sprinter juist relatief veel spiermassa heeft. Dit zie je ook terug bij wielrenners, kijk maar naar het verschil tussen klimmers en sprinters. Bij hiit training is er dus weinig tot geen verlies van spierweefsel (afhankelijk van of je voeding op orde is), bij langdurige cardio training is dit verlies bijna niet te vermijden. Overigens zijn de spieren van duursporters wel in staat om heel veel en langdurig energie te produceren en dus calorieën te verbranden.

Daarnaast verbeter je met het doen van hiit trainingen ontegenzeggelijk je conditie. De volgende keer dat je een aantal keren achter elkaar moet traplopen zul je opeens veel minder snel buiten adem zijn, prettig als je weer eens moet rennen om je trein te halen. Je traint tijdens een hiit door de explosieve intervallen namelijk je hart om sneller en meer bloed rond te pompen om de inspanning langer vol te kunnen houden. Binnen de kortste keren zul je echt het verschil hierin merken.

Let op: wil jij graag eens een hiit gaan doen maar heb je er nog geen ervaring mee, heb je geen geweldige starters conditie en/of ben je de laatste tijd niet heel sportief geweest? Zorg dan voor een korte warming up om je spieren voor te bereiden op de inspanning en zo het risico op blessures te voorkomen. Het is dan zelfs het beste om een sportschool te zoeken waar je eerst een aantal keer kan deelnemen aan een groepsles voor hiit of om een personal trainer te omarmen die je hiermee op weg kan helpen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *