Ben je gek op zoete aardappel én op friet? Zoete aardappel frieten zijn ontzettend lekker en tegelijkertijd erg voedzaam en gezond. Omdat je ze in de oven kunt maken bevatten ze ook nog eens weinig vet in vergelijking tot gefrituurde gewone friet. Wij geven je een recept om van te smullen!

Hoe maak je ze?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en was de zoete aardappel onder lopend koud water, gebruik eventueel een borsteltje om de aardappel mee schoon te schrobben. Als je deze niet hebt kun je ze ook prima met de hand schoonmaken, de meeste zoete aardappels die je in de winkel krijgt zitten niet onder de aarde. Droog de aardappels af met een theedoek of keukenpapier. Nu is het tijd om de aardappels te snijden. Neem een groot scherp mes en snijd de zoete aardappel in de lengte doormidden, snijd dan twee helften ook weer door midden en ga zo door tot je 8 parten overhoudt.
  • Doe de frietjes in een kom en breng ze op smaak met wat zout en peper. Nu kun je gaan spelen met verschillende smaken door het gebruik van kruiden en specerijen. Ze zijn bijvoorbeeld erg lekker met (zoet) gerookt paprikapoeder of met koriander en komijnpoeder! Sprenkel er een eetlepel olijfolie overheen en hussel de zoete aardappelfrietjes goed door elkaar.
  • Verdeel de zoete aardappelfriet in een enkele laag over een bakplaat met bakpapier, zo kunnen alle frieten gelijkmatig garen. Bak de frietjes in 30 tot 35 minuten goudbruin, gaar en knapperig en keer halverwege even om voor een optimaal resultaat. Serveer ze warm! Ze zijn bijvoorbeeld erg lekker in combinatie met een mexicaanse salade met avocado en bonen, of bij geroosterde kip of als bijgerecht bij hamburgers, maar ook gewoon zo uit het vuistje als party snack. Of dip ze eens in guacamole of chilisaus! Zoals gezegd kun je naar smaak variëren met de kruiden en specerijen die je gebruikt. Zo kun je ze ook pittig maken door chilipoeder of vlokken toe te voegen. Wij vinden deze zoete aardappel frieten in ieder geval onweerstaanbaar.

Zoete aardappels zijn gezond!

Graag herinneren we je er nog even aan dat zoete aardappels hartstikke gezond zijn. Ten eerste rekenen we de zoete aardappel als groente, dus zelfs deze frieten kun je als jouw portie groenten nemen! Daarnaast zijn zoete aardappels erg rijk aan vitamine A, deze vitamine is belangrijk voor een normale groei, gezonde huid, haar en nagels en draagt bij aan een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Het advies voor volwassen vrouwen en mannen wat betreft de dagelijkse hoeveelheid vitamine A is respectievelijk 680 en 800 microgram. Honderd gram gekookte zoete aardappel (de meeste zoete aardappels wegen meer dan 100 gram) bevat maar liefst ruim 900 microgram vitamine A, dus hiermee heb je jouw dagelijkse dosis van deze onmisbare vitamine al binnen. Handig toch?

Daarnaast bevatten zoete aardappels ook vitamine B6 welke belangrijk is voor de stofwisseling, zo speelt het een rol bij de afbraak en opbouw van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Het advies luidt om dagelijks niet meer dan 21 mg aan supplementen van vitamine B6 tot je te nemen.

Ben jij op zoek naar een voedingssupplement? Neem een kijkje op onze webshop voor een scala aan supplementen waaronder aminozuren, eiwitten, vitamines en mineralen.