curry

Curry recept (vegan!)

Vegetarische curry recept

Vandaag verblijden wij jullie met een ontzettend lekker en voedzaam gerecht uit de Indiase keuken in een veganistisch jasje. Curry komt dus van oorsprong uit India en er zijn ontzettend veel varianten op dit inmiddels wereldwijd bekende gerecht. Het is een zeer smaakvol gerecht door het gebruik van kruiden en specerijen, maar ook door de bereidingswijze. Doordat een curry vaak relatief lang op het vuur staat krijgen de ingrediënten de tijd om zo veel mogelijk smaak af te geven en ontstaan er complexe smaken wat een ware openbaring is voor je smaakpapillen. In dit recept zijn we dan ook niet terughoudend wat betreft het gebruik van specerijen en smaakmakers en het is ook geen recept dat je even in een kwartiertje op tafel zet, dus neem er je tijd voor. In dit geval is geduld niet per definitie een schone maar vooral een lekkere zaak ;-).

Wat heb je nodig?

Voor een heerlijke 2 persoons curry heb je het volgende nodig:

 • 1 el zonnebloemolie
 • 1 grote ui
 • 3 knoflooktenen
 • Verse gember
 • 1/4 tl kurkumapoeder
 • 1/4 tl komijnpoeder
 • 1/4 tl korianderpoeder
 • 1/4 tl kerriepoeder
 • 1/4 tl cayennepeper
 • 1/2 tl garam masala poeder
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 150 ml kokosmelk
 • 350 gram kikkererwten
 • 150 gram zilvervliesrijst
 • 1 limoen
 • Bosje verse koriander

Hoe maak je het?

Neem een grote pan met dikke bodem en zet deze op matig vuur en voeg vervolgens de zonnebloemolie toe. Terwijl je de olie warm laat worden pel je de ui en snijd je deze in grove stukken of ringen. Voeg de ui toe aan de pan en breng op smaak met een beetje zout. Laat de ui goed bakken onder regelmatig roeren totdat deze zacht is geworden en ook begint te bruinen.

Pel ondertussen de knoflooktenen en snijd in plakken en schil de gember. Zet het vuur lager en voeg de knoflook toe, rasp de gember boven de pan. Laat een minuutje zacht bakken totdat de ingrediënten sterk hun geur beginnen af te geven. Voeg nu alle specerijen toe en bak nog eens een halve minuut zodat ook de specerijen hun geur en smaak af kunnen geven doordat ze als het ware geroosterd worden. Breng eventueel nog extra op smaak met een snuf zout.

Voeg op dit moment de gepelde tomaten toe en roer het geheel goed door. Kook het geheel onder regelmatig roeren gedurende ongeveer 5 minuten tot de tomaten zacht worden en uit elkaar vallen. Voeg nu de kokosmelk en kikkererwten toe en breng de curry aan de kook. Wanneer het kookt zet je het vuur laag. Laat de curry minstens 10 minuten sudderen of totdat de curry iets is ingedikt, je kunt er altijd voor kiezen om de curry langer te laten staan zodat de smaken meer worden opgenomen. Je hoeft dan alleen af en toe een extra beetje water toe te voegen.

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Wanneer de curry klaar is knijp je het sap van een halve limoen erboven uit en breng je het eventueel nog op smaak met zout en peper. Schep de rijst op een bord of in een kom, schep de curry erop en maak af met de verse koriander.

The Vegan Switch

In het nieuwe concept ‘The Vegan Switch‘ ga je jouw lichaam in een 10-daagse kuur effectief ontgiften met behulp van het eten van veel plantaardige voeding inclusief een aantal veganistische dagen. Dit concept is ontwikkeld op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Naast het effectief ontgiften van je lichaam verlies je tijdens deze kuur tot 4 kilo aan lichaamsgewicht, versterkt het je darmflora, krijg je een energieker en fitter gevoel en tevens een mooiere huid. Kikkererwten en andere peulvruchten hebben een prominente rol gekregen in The Vegan Switch vanwege hun gezondheidsvoordelen en voedingswaarden en plantaardige oorsprong. Genoeg redenen om ook de uitdaging aan te gaan denken wij. Dus ga er voor en boost je lichaam met behulp van The Vegan Switch!

Wist je dat?

Kikkererwten zijn een uitstekende vleesvervanger en zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel door hun voedingswaarde profiel. Zo zijn deze peulvruchten rijk aan voedingsvezels en eiwitten en bevatten ze daarnaast langzame koolhydraten. Ter illustratie: 100 gram kikkererwten bevat liefst 19 gram eiwitten en 61 gram koolhydraten waarvan liefst 17 gram aan voedingsvezels.

Kikkererwten worden al eeuwenlang geteeld, in het oude Anatolië (Turkije) zijn ze al zo’n 8000 jaar geleden begonnen met het telen van deze peulvrucht en tot op de dag van vandaag is het een populair product in Turkije en omstreken. De kikkererwt gedijt het best in een subtropisch klimaat en wordt daarom vooral geteeld in landen in het midden-Oosten en bijvoorbeeld Australië en India.

Hummus en falafel

Je kunt van kikkererwten ook zelf heel makkelijk hummus en falafel maken. Voor de hummus neem je een keukenmachine en meng je de kikkererwten met specerijen zoals komijn en koriander en tahin of pindakaas en maal je het tot een glad en egaal mengsel. Je kunt eventueel nog wat olijfolie toe te voegen voor een betere smeuïgheid of gewoon voor de smaak.

Als je zelf falafel wilt maken meng je de kikkererwten in een keukenmachine met bijvoorbeeld verse koriander, citroensap en bloem en maak je van dit mengsel balletjes die je vervolgens weer een beetje plat drukt en in de oven of in een koekenpan met wat olie bakt.

Voedingswaarden per recept:

Calorieën Vetten (waarvan verzadigd) Eiwitten Koolhydraten Vezels
1483 57,1 (31,2) 45,1 182,6 28,4

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *