bloemkoolrijst maken

Bloemkoolrijst maken

Wil je graag weten hoe je bloemkoolrijst maakt en meteen een volledig en voedzaam recept erbij hebben? Lees dan vooral dit blog. Wij geven je een overheerlijk en gezond recept voor zelfgemaakte bloemkool rijst met kokoscurry en amandelen. Dit wordt gegarandeerd een van je nieuwe favoriete recepten met bloemkoolrijst en is ook geschikt wanneer je op zoek bent naar koolhydraatarme recepten! Daarnaast geven we je ook nog wat informatie over de gezondheidsvoordelen van bloemkool.

Recept voor bloemkoolrijst met kokoscurry en amandelen

Begin met het maken van je eigen bloemkoolrijst, een gezonde en koolhydraatarme vervanger voor gewone rijst. Snijd eerst de stronk en groene bladeren van de bloemkool af en snijd de bloemkool vervolgens in roosjes. Vanaf dit moment heb je eigenlijk vier verschillende opties om zelf je bloemkoolrijst te gaan maken, zoek dus uit wat voor jou de beste manier is. Dit hangt ook af van welk keukengerei je tot je beschikking hebt. We zullen de 4 verschillende opties nu voor je op een rij zetten.

Optie 1: Hakken

Bij deze optie ga je de bloemkool simpelweg fijnhakken, gebruik hiervoor een scherp en relatief groot keukenmes voor het beste resultaat en meeste gebruiksgemak. Wanneer je niet graag met grote messen werkt ben je natuurlijk vrij om een kleiner mes te gebruiken. Dit is de makkelijkste manier wat betreft keukengerei omdat je alleen een mes nodig hebt. Snijd de bloemkoolroosjes van de bloemkool af en hak ze fijn totdat ze de grootte van kleine rijstkorrels hebben.

Optie 2: Raspen

Dit is een wat snellere manier om bloemkoolrijst te maken, en hierbij is het ook makkelijk om alle bloemkool in dezelfde vorm en grootte te krijgen want dit doet de rasp voor je. Snijd de bloemkool voor deze optie niet meteen in kleine afzonderlijke roosjes. Hoe groter het stuk bloemkool dat je gaat raspen hoe makkelijker het te raspen is. Gebruik het liefst een rasp met een gemiddelde grootte van de gaatjes voor het maken van de geraspte bloemkool.

Optie 3: Blender

De bloemkoolrijst in de blender maken is een erg gemakkelijke optie die weinig tijd kost, al moet je hierna natuurlijk wel je blender goed schoonmaken. Snijd de bloemkool in roosjes alvorens je ze in de blender doet om het de blender wat gemakkelijker te maken. Gebruik de pulseer knop en houd elke keer een paar seconden in om de bloemkool gelijkmatig te malen tot deze de gewenste grootte heeft. Je moet, afhankelijk van de grootte en kwaliteit van je blender, misschien in porties werken.

Optie 4: Keukenmachine

Je kunt de bloemkoolrijst ook in een keukenmachine maken, dit gaat in principe hetzelfde als in de blender. Ook hier is het mogelijk dat je het in een paar porties moet verdelen omdat het anders te veel is voor de keukenmachine om te verwerken.

Nu is het aan jou om te kiezen welke optie jij kiest voor het maken van je bloemkoolrijst, wanneer je dit gedaan hebt en de rijst klaar is kun je beginnen aan het daadwerkelijke recept.

Ingredienten voor 1 persoon:

  • 200 gram bloemkoolrijst
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
  • 1 kleine ui
  • Verse gember, stuk van ongeveer 2 cm
  • 1 teen knoflook
  • 30 gram amandelen
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl gedroogde chilivlokken
  • 1/2 tl garam masala poeder
  • 1 rode paprika
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1/2 tl gemalen citroengras

Schil de gember en rasp deze fijn. Pel de knoflookteen en snijd in dunne plakken, schil vervolgens de ui en snijd in grove stukken. Verwijder de kroon van de paprika en halveer de paprika, verwijder zaadlijsten en snijd in repen of blokjes. Zet een grote pan met dikke bodem op matig vuur en voeg een eetlepel zonnebloemolie toe, laat even warm worden. Wanneer de olie is opgewarmd voeg je de gesneden groenten, knoflook en gember toe en laat je dit 5 minuten zacht bakken onder regelmatig roeren. Voeg na deze 5 minuten alle specerijen toe en bak een minuut mee. Voeg dan de tomaten uit blik toe samen met de kokosmelk, vul het lege blik van de tomaten voor ongeveer de helft met water en voeg ook het water toe. Breng op smaak met peper en zout, roer goed door en laat op laag vuur ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de andere eetlepel zonnebloemolie toe en laat even warm worden. Voeg de bloemkoolrijst toe aan de warme pan en bak deze in 5 tot 10 minuten zacht in de olie. Roer regelmatig door de rijst om gelijkmatig te garen. Proef na 5 minuten eventueel om te bepalen wanneer de rijst voor naar jou smaak goed is. Logischerwijs is het zo dat hoe langer je hem gaart, hoe zachter/gaarder de rijst wordt.

Serveer de rijst op een bord of in een kom en schep er de kokoscurry overheen. Hak de amandelen in grove stukken en strooi over de curry. Enjoy!

Voedingswaarden:

Calorieën Vetten (waarvan verzadigd) Eiwitten Koolhydraten Vezels
764 52,4 (21,4) g 15 g 28,2 g 13,7 g

Bloemkool is gezond!

Bloemkool is een bron van vitamine C, met dit recept krijg je door de 200 gram bloemkool 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan deze vitamine binnen! Vitamine C is onder andere belangrijk voor een goede weerstand en het opnemen van ijzer en werkt daarnaast ook als anti-oxidant.

Omdat bloemkool een antioxidant genaamd sulforafaan bevat kan het helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat sulforafaan een gunstig effect heeft op het verlagen van de bloeddruk. Daarnaast is deze Hollandse groente ook nog eens rijk aan choline, wat een positief effect kan hebben op je hersenen en geheugen.

De bloemkool is weer uit zijn ouderwetse imago aan het kruipen en wordt mede doordat het in de vorm van bloemkoolrijst gebruikt kan worden als koolhydraatarme vervanger voor rijst weer een beetje hip! En dat is maar goed ook want het is erg gezond en lekker.

Bij Fittergy geloven we in de kracht van plantaardige voeding, groenten en anti-oxidanten. Daarom hebben wij The Vegan Switch ontwikkeld, een 10-daagse detox kuur waarbij je je lichaam effectief ontgift op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Benieuwd naar wat The Vegan Switch is en/of wil je jezelf graag uitdagen? Kijk dan niet verder en lees hier meer over The Vegan Switch en schrijf je in!