Waarom is intrinsieke motivatie belangrijk

Wat is intrinsieke motivatie en waarom is het belangrijk?

Het nieuwe jaar is alweer dik anderhalve maand oud en we zijn bijna allemaal begonnen met goede voornemens en nieuwe doelen, ook wat betreft onze gezondheid. Gezonder eten, meer sporten, minder alcohol drinken en snoepen en een goed slaappatroon. Het duurt vaak echter niet lang voordat deze voornemens weer naar de achtergrond verdwijnen en ongezonde gewoontes langzaam maar zeker weer de overhand krijgen. Herkenbaar? Zo niet, dan is er bij jou waarschijnlijk sprake van een hoge mate van intrinsieke motivatie. Is het voor jou wel herkenbaar, dan is het wellicht verstandig om bij jezelf te rade te gaan hoe dit komt en of je, vanuit jezelf, wel gemotiveerd genoeg bent om je aan je voornemens en doelen te houden.

Wat is die intrinsieke motivatie nou precies? Laten we beginnen met onderscheid maken tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie zit hem in waar de motivatie vandaan komt. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, dan zit deze motivatie in jezelf en doe je het niet voor iemand anders, ben je vooral extrinsiek gemotiveerd dan doe je het meer om iets of iemand anders tevreden te stellen of voor een andere externe prikkel. Voorbeelden van intrinsieke motivatie zijn bijvoorbeeld je eigen ambitie, drijfveren en behoeften, voorbeelden van externe motivatie kunnen betrekking hebben op salaris of verplichtingen vanuit een werkgever. Dit is een wezenlijk verschil, het is namelijk zo dat intrinsieke motivatie zwaarder weegt dan extrinsieke. Als je iets voor jezelf echt graag wilt (intrinsieke motivatie), is de kans groter dat je datgene ook bereikt dan wanneer je het eigenlijk meer voor iemand anders doet dan voor jezelf. Zo kunnen we dus stellen dat een externe prikkel weliswaar prettig kan zijn om je net dat beetje extra te pushen, maar dat het wenselijk is dat de basis vanuit de intrinsieke motivatie komt.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat, wanneer je nu denkt dat je meer extrinsieke motivatie hebt dan intrinsieke, je je doelen niet kunt behalen en je voornemens niet kunt doorzetten. Het is dan wel zaak om voor jezelf nog eens te bedenken waarom je iets nou wil bereiken en hoe je dit wil bereiken. Zorg er daarnaast voor dat je jezelf omringt met mensen die je hierin steunen en in jou geloven en probeer negatieve gedachtes en prikkels zoveel mogelijk te vermijden. Het zou zomaar kunnen zijn dat de extrinsieke motivatie jou uiteindelijk kan helpen bij het bereiken van een sterkere intrinsieke motivatie. Zo werken wij bij ons Sportvasten programma met coaches die je gedurende het traject begeleiden. Jij moet dus wel de intentie hebben om iets te gaan veranderen en je hier voor willen inzetten, maar je staat er niet alleen voor. Je coach is in dit geval een externe motivator en kan jou helpen bij het vinden van meer intrinsieke motivatie. Zo kan het namelijk zomaar zijn dat wanneer jij aan het Sportvasten bent en je je goed, sterk en fit voelt, je intrinsieke motivatie stijgt. Je hebt dan namelijk misschien wel het gevoel dat je de wereld aankunt, en zeg nou zelf, hoe fijn is dat?

Dus, heb jij voldoende intrinsieke motivatie en ben je op zoek naar net dat beetje extra om je te pushen? Of wil je juist de uitdaging aangaan om te ontdekken of je je eigen intrinsieke motivatie kunt verhogen wanneer je aan een uitdaging begint? Wij kunnen je helpen door je aan een Sportvasten coach te koppelen. Nieuwsgierig geworden? Neem gauw een kijkje op https://www.sportvasten.nl/ en wie weet is dit jouw kickstart naar een gezondere leefstijl en een fitter lichaam!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *