bieten blog

Rode bieten salade

Wij delen vandaag een erg lekker en gezond recept voor een frisse bieten salade met geitenkaas. Ook meteen een heel lekker recept voor de zomerse dagen die er weer aan komen! In dit recept combineren we de rode bietjes met zachte geitenkaas, walnoten en appel voor een frisse maaltijd.

Voor dit overheerlijke recept heb je nodig voor 2 personen:

  • 400 gram rode bieten (liefst biologisch)
  • 1 grote appel
  • 1 citroen
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 1 witlof
  • 1 el honing
  • 1 el olijfolie
  • Bosje verse munt
  • 50 gram ongezouten walnoten

Tip: Wil je dit recept vegan maken? Laat de geitenkaas dan weg en vervang deze eventueel door peulvruchten, zoals witte bonen of kikkererwten.

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 190 graden. Begin nu met de bietjes, afhankelijk van of je voorgekookte bietjes hebt gekocht of verse bietjes moet je ze al dan niet eerst nog koken. Vanzelfsprekend zijn de voorgekookte bieten klaar voor gebruik en dien je de verse bieten eerst nog te bereiden. Je kunt er dan voor kiezen om de bieten te koken of ze in aluminiumfolie te verpakken en in de oven te garen met een beetje zout en olijfolie. Wij geven de voorkeur aan de laatste optie omdat dit simpelweg het lekkerst is.

Snijd de bietjes in kleine stukjes, blokjes of partjes. Was en schil de appel en snijd ook deze in blokjes of partjes, probeer dezelfde grootte aan te houden van de gesneden bieten. Halveer de citroen en knijp wat sap van de citroen uit boven de gesneden appel om te voorkomen dat de appel gaat bruinen. Zorg ervoor dat je de bieten nog even apart zet van de appels.

Neem een bakplaat met bakpapier en verkruimel hier de helft van de geitenkaas over en zet vervolgens in de oven. De geitenkaas heeft ongeveer 15 tot 20 minuten nodig om te bruinen en krokant te worden, maar zorg er gewoon voor dat je goed oplet. Je kunt de geitenkaas uit de oven halen als deze mooi bruin is gekleurd.

Verwijder de buitenste bladen van de witlof, halveer de witlof en haal het hart eruit. Snijd de witlof dan in dunne repen en meng nu samen met de appel en bieten in een saladeschaal. Maak nu de dressing voor de salade door de honing, olijfolie en nog wat citroensap met elkaar te mengen. Zet de dressing dan even opzij.

Hak de munt en de walnoten. Verkruimel de krokante geitenkaas én de overgebleven helft verse geitenkaas over de salade en strooi er vervolgens ook de walnoten en munt overheen. Schenk nu de dressing over de salade en breng op smaak met zout en peper naar smaak. Schep de salade op borden of in kleinere kommetjes en val aan, eet smakelijk!

Voedingswaarden

In deze tabel kun je de voedingswaarden van het totale recept raadplegen.

Calorieën Vetten (waarvan verzadigd) Eiwitten Koolhydraten Vezels
924 59,7 (15) 29,9 59,5 20,7
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *