Is pure chocolade gezond

Is pure chocolade gezond?

Ben jij een chocoladefreak en kun je niet van de chocolade afblijven? Goed nieuws, mits je van pure chocolade houdt, want pure chocolade is gewoon gezond en wanneer je het niet te veel eet heeft het een positief effect op jouw lichaam. Benieuwd naar wat pure chocolade zo gezond maakt, welke pure chocolade je het best kunt eten en hoe veel? Dan is dit een interessant en leuk blog voor jou om te lezen.

Flavanolen in cacao

Hetgeen dat pure chocolade (en cacao) zo interessant en gezond maakt zijn de flavanoïden/flavanolen die in de cacaoboon zitten. Deze hebben volgens onderzoek namelijk een gunstig effect op hart en bloedvaten en spelen mogelijk een rol bij het voorkomen van diabetes en hart en vaatziekten. Als je dagelijks meer dan 200 milligram aan flavanolen uit cacao zou eten heeft dit volgens onderzoek een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten en kan het vasodilatatie stimuleren. Vasodilatatie is het fenomeen waarbij de bloedvaten verwijd worden en zodoende een betere doorstroming van het bloed mogelijk is wat vervolgens weer zorgt voor een verlaging van de bloeddruk. Maar hoe kom je nou dagelijks aan meer dan 200 milligram van deze flavanolen? Dit lijkt verrassend makkelijk, zo heb je aan 2,5 gram rauwe cacaopoeder of 10 gram pure chocolade al voldoende om aan deze hoeveelheid te voldoen.

Zoals gezegd hebben de flavanolen dus een gunstig effect op de elasticiteit van de bloedvaten, dit wordt veroorzaakt doordat ze de productie van het vaatverwijdende stikstofmonoxide door de bloedvaten kunnen bevorderen. Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat de flavanolen een inhiberende (remmende) werking hebben op de plaatjesaggregatie en dus kunnen zorgen voor een antitrombotische (verstopping van bloedvaten) werking. Uit onderzoek blijkt dus dat het er sterk op lijkt dat je door kleine hoeveelheden rauwe cacao of pure chocolade te eten gezonder kunt worden. We zeggen niet voor niks kleine hoeveelheden, omdat pure chocolade relatief gezien wel veel verzadigd vet bevat wat weer niet goed voor je is als je hier (te) veel van eet.

Lager BMI

Er is zelfs een onderzoek dat aantoont dat mensen die meer regelmatig chocolade eten een lager BMI hebben dan mensen die minder regelmatig chocolade eten. Dit wekt de suggestie dat chocolade zelfs kan helpen als jij wil proberen af te vallen. Het feit dat de groep mensen in dit onderzoek die meer chocolade aten dan de groep die er minder van aten een lager BMI hadden lijkt tegenstrijdig met de voedingswaarden van chocolade aangezien deze wel veel calorieën, vetten en suikers bevat. Het lijkt dus niet zo zeer afhankelijk van hoe veel calorieën er in chocolade zitten maar welke andere stoffen er in zitten, de al eerder genoemde flavanolen en andere antioxidanten. In het betreffende onderzoek is verder ook geen onderscheid gemaakt in de calorie inname van de respondenten waardoor er voorzichtig moet worden omgegaan met het trekken van conclusies uit deze resultaten. Desalniettemin is er een overvloed aan onderzoeken en literatuur waar uit blijkt dat, op de een of andere manier, (pure) chocolade veel gezondheidsvoordelen heeft.

Eet chocolade, maar met mate

Het eten van pure chocolade is dus absoluut geen afrader, in tegendeel zelfs, maar let wel op hoeveel cacao er in de chocolade zit of kies voor rauwe chocolade of extra bittere chocolade. Ga niet elke dag een reep van 100 gram chocolade eten want een zo’n reep pure chocolade bevat gemiddeld zo’n 40 tot 50% vet en hier zal je lichaam minder blij mee zijn vanwege de aanwezigheid van veel verzadigd vet. Eet dus het liefst niet (veel) meer dan 10 gram per dag en dan past pure chocolade erg goed binnen jouw patroon van gezonde voeding. Kies dus bij voorkeur altijd voor pure chocolade met een hoog percentage cacaobestanddelen.

Ben jij op zoek naar een programma waarbij je vet kunt verliezen, fitter kunt worden en tegelijkertijd nog af en toe pure chocolade kunt eten? Dan ben je bij Fittergy aan het juiste adres. Wij vinden het namelijk belangrijk dat er ook nog genoeg ruimte over blijft voor een feestje en iets lekkers te eten! Daar zeg je toch geen nee tegen? Neem dus eens een kijkje op https://www.sportvasten.nl/ en begin ook met Sportvasten, de resultaten liegen er niet om! Of neem vrijblijvend contact met ons op via info@fittergy.nl. Tot snel!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *