lever gezond

Zo houd je de lever gezond

Steeds meer mensen hebben last van hun lever. Zonder dat ze het weten overigens. De oorzaak hiervan is dat er stapeling van vet plaatsvindt in en tussen de levercellen. Dit komt door de westerse levensstijl in combinatie met tekorten aan met name choline en omega-3 vetzuren.

Functies van de lever

Lief zijn voor je lever is belangrijk. De lever is namelijk een orgaan met veel verschillende functies. Zo maakt de lever galvloeistof aan en speelt dit orgaan een belangrijke rol bij de energiehuishouding. In de lever vindt opslag van vitaminen en mineralen plaats en worden veel essentiële stoffen gemaakt zoals eiwitten en vetten. Ook maakt de lever giftige stoffen en medicijnen onschadelijk.

De lever heeft een groot herstelvermogen en reservecapaciteit. Daarom worden leverziektes vaak pas in een laat stadium ontdekt.

Leververvetting

Een stapeling van vet in de lever leidt tot leververvetting. De lever speelt een grote rol bij de vetstofwisseling in ons lichaam. Als deze vetstofwisseling wordt verstoord, kan de lever steeds meer vet gaan opslaan in zijn eigen cellen. De lever wordt hierdoor zelf vet.

In de westerse wereld is leververvetting de meest voorkomende aandoening aan de lever. Dit komt door een ongezonde voeding en leefstijl. Deze factoren zorgen namelijk voor een verstoring van de vetstofwisseling. Vooral mensen met een bourgondische levensstijl hebben meer kans op leververvetting. Bourgondiërs gebruiken regelmatig alcohol, bewegen weinig en eten vrij vet. Klachten die kunnen wijzen op een probleem aan de lever zijn:

  • vermoeidheid;
  • minder diep slapen;
  • overgewicht;
  • diabetes;
  • ontstekingen;
  • vocht vasthouden;
  • slechte huid;
  • slechter reageren op training.

Een bezoek aan de huisarts is bij bovenstaande klachten heel belangrijk. Een bloedonderzoek kan aantonen of de lever nog goed functioneert. Het advies van de huisarts zal zijn om te stoppen met het drinken van alcohol en om heel gezond te gaan leven en eten.

Vroeger was leververvetting vaak enkel te vinden bij overmatig alcohol gebruik. Tegenwoordig bestaat dit probleem zelfs al bij kinderen. Het wordt dan ook wel non-alcoholic fatty liver disease genoemd.

Goed zorgen voor je lever

Sportvasten draagt bij aan het gezond houden van de lever (Jaspers et al., 2017). Vasten zorgt er namelijk voor dat de lever de overmatige vetvoorraden in de lever wegbrandt. Een krachtige ondersteuning van de lever is een combinatie van visolie en choline. Deze combinatie herstelt het transport van levervet in de mitochondria (onderdelen van de cel) zodat het verbrandt kan worden. Overigens zijn omega-3 vetzuren en choline niet voldoende als je 7 of meer glazen alcohol per week drinkt. Alcohol put de voorraad aan B-vitamines uit. Dit kan zorgen voor neurologische klachten, vermoeidheid, stemmingswisselingen en concentratieproblemen. Minder alcohol drinken is natuurlijk de beste oplossing maar als dat niet lukt is het nemen van extra B-vitamines als aanvulling op de voeding een must.

Meer weten over Sportvasten? Volg de opleiding tot Sportvasten Coach. Klik hier voor meer informatie.