soja Fittergy Sportvasten

So-ja of nee?

Dankzij de extreem goede voedingswaarden staat soja bekend als superfood. Anderzijds zou het allerlei ziektes veroorzaken. Waar doe je nu goed aan?

So-ja

soja Fittergy Sportvasten

Je vindt soja in tofu, tempeh, in zuivelvervangers zoals sojamelk en bepaalde vleesvervangers. Zo is het onmisbaar in de veganistische keuken en is het een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Naast eiwitten bevat het ook een plantaardige oestrogeenachtige stof genaamd fyto-oestrogeen die vooral bij vrouwen positieve effecten kan hebben op de gezondheid. Fyto-oestrogeen zorgt voor een evenwichtige hormoonbalans.

So-nee

Bij mannen zijn de gezondheidsvoordelen minder. Er zijn namelijk aanwijzingen dat soja een testosteron verlagend effect heeft wanneer het te vaak of te veel gegeten wordt. Keihard bewijs hiervoor is er niet, omdat er nog geen wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. De aanwijzingen op dit negatieve effect zijn er daarentegen wel.

 De waarheid ligt in het midden

Uiteindelijk is het een gezond product dat je zeker kan toevoegen aan je eetpatroon. De hoge voedingswaarde is een groot voordeel. Maar zoals bij zoveel voedingsproducten is teveel soja weer slecht. Dat komt doordat sojaproducten vaak geraffineerde producten zijn. Geraffineerde producten zijn kant en klare producten die in een fabriek geproduceerd worden. Dus sojamelk, yoghurt, tempeh en tofu zijn allemaal geraffineerde producten die niet voor 100% uit soja bestaan maar daarnaast ook uit verschillende e-nummers. Eet het dus een paar keer per week (met mate) om te genieten van de gezondheidsvoordelen!