is brood gezond Fittergy Sportvasten

Is brood gezond of juist ongezond?

Brood is erg populair in de westerse keuken. Het heeft ook oneindig veel variaties: bruine bolletjes, croissants, hamburgers, tosti’s, you name it. Daar komt nog eens bij dat brood elk moment van de dag gegeten kan worden. Als ontbijt, lunch en zelfs avondeten (croutons) en dessert (broodpudding). Je hele dag zou zomaar eens uit brood kunnen bestaan!

Is brood gezond?

Het is niet zo gek dat je gewend bent aan het regelmatig eten van brood. Maar steeds vaker hoor je negatieve geluiden. Je zou er dik van worden en veel mensen zijn allergisch voor gluten geworden. Brood bevat goede stoffen zoals B-vitaminen, ijzer, zink en suikers. Het staat niet voor niks in de schijf van 5 van het voedingscentrum. Het probleem en de klachten lijken eerder te worden veroorzaakt door de hoeveel brood. Te veel van één voedingsproduct is nooit gezond.

Hoe kan ik minder brood eten?

Meteen brood uit je voedingspatroon te schrappen is niet nodig. Heb je een glutenallergie, dan kun je alsnog voor glutenvrij brood gaan. Eet je brood, kies dan voor bruin brood in plaats van wit brood. Alhoewel wit brood erg lekker is, zitten hier véél minder voedingsstoffen in. Zonde toch? Check ook altijd als je brood koopt wat er in zit. Zo krijg je met toegevoegde zaden en noten nog eens extra voedingstoffen binnen. Goede vervangers voor brood zijn rijstwafels, speltcrackers of roggebrood. Wissel je dit af met brood, hoef je je voedingspatroon niet te veranderen, alleen je voeding. Zo heb je toch een gevarieerd voedingspatroon.

is brood gezond Fittergy sportvasten

Het is vooral belangrijk om te weten of een brood voornamelijk van bloem, volkorenmeel of van een combinatie daarvan is gemaakt. Daarnaast leveren toegevoegde zaden, noten en vruchten nog extra voedingsstoffen. Soms is wit brood dus zelfs gezonder dan bruin brood, als die nieuwe tarwesoorten zijn gebruikt. Dat soort brood vind je bij biologische bakkers.

Switchen naar een gezonde lifestyle? Meld je hier aan voor Sportvasten!