fit blijven fittergy sportvasten

5 tips om tijdens je vakantie fit te blijven

Vakantie is nodig om bij te komen van je dagelijks (drukke) leven en op te laden. Toch komen veel mensen niet opgeladen en energiek terug. Fit op vakantie blijven lijkt wel een utopie. Je lichaam schakelt tijdens vakantie (rustperiode) naar de parasympatische stofwisseling, omdat je stresshormonen na een lange tijd eindelijk laag genoeg is om volledig te ontspannen. Je hoort wel eens dat je de eerste week nodig hebt om het werk los te laten, de tweede week om in de vakantiemodus te komen, en vanaf de derde week pas echt bijkomt. Heb jij op dit moment niet meer dan 3 weken vakantie en wil je niet het risico lopen om uitgeput thuis te komen? Wij geven je hier 5 tips die ervoor zorgen dat je fit en energiek terugkomt!

1. Beweeg voldoende

fit blijven fittergy sportvasten

Het is erg verleidelijk om hele dag op een strandbedje in door te brengen op vakantie. Natuurlijk is het belangrijk dat je tijdens je vakantie tot rust komt, daar is vakantie immers voor, maar vergeet niet te bewegen want elke vorm van beweging is goed! Probeer in ieder geval elke dag minimaal 1 uur te wandelen. Dat kan makkelijk door bijvoorbeeld te winkelen of musea te bezoeken. En de echte bikkels kunnen met de wandelschoenen de bergen in. Verder kun je ook gaan zwemmen, zeker in de zee. Sommige hotels hebben een sportschooltje, daar kun je cardio of wat kracht doen. Een half uurtje joggen over het strand of boulevard kan ook. Wat voor jezelf het meest ontspannend werkt.

2. Drink genoeg water

fit blijven fittergy sportvasten

Meestal bevind je je in de zomer in een warm land. Maar ook in Nederland kan het heel warm zijn in de zomer. Als het warm is verlies je veel meer vocht dan je denkt want je krijgt pas dorst als je een liter vocht tekort komt. Als je uitgedroogd bent heb je een hogere kans op vermoeidheid. Met een vermoeid gevoel op vakantie is het moeilijk om goed op te laden. Daar komt nog eens bij dat als je uitgedroogd bent je ook minder zweet terwijl zweten juist heel gezond is. Door te zweten kun namelijk je gifstoffen uitscheiden.

3. Voorkom stress tijdens je vakantie

fit blijven fittergy sportvasten

Vakantie is bedoeld om te ontspannen. Stress zet je in de vecht en vlucht modus. Je lichaam stookt extra energie op ter voorbereiding op een zware lichamelijke activiteit. Het verwacht tenslotte om te vechten of vluchten. Maar als blijkt dat er niet gevochten of gevlucht wordt, zoals bij veel mensen het geval is met stress, raakt het lichaam in de war en bovendien hormonaal uitgeput. Ga dus ontspannen op vakantie en maak van je reis géén race tegen de klok. Ga bijvoorbeeld ruim op tijd naar het vliegveld dat scheelt al een hoop!

4. Neem vitamines mee

fit blijven fittergy sportvasten

Vakantietijd is niet de tijd om te gaan bezuinigen op calorierijke voeding. Je zit immers in een relax/geniet modus. Om fit te blijven is het daarom extra belangrijk dat je je vetverbranding blijft ondersteunen. Met het voedingssupplement choline hou je je vetverbranding actief en bij inname van teveel calorieën en vetten, helpt choline je lichaam deze weer te verbranden.

5. Gebruik de zon

fit blijven fittergy sportvasten

De zon heeft sowieso een positief effect op je stofwisseling. Dankzij het infrarood dat uit de zonnestraaltjes komt wordt je doorbloeding gestimuleerd, wat weer goed is voor vet verbranden. Bewegen in de zon versterkt dit effect al helemaal. Dus maak gebruik van de vakantie zon en pak de fiets of ga een stuk hardlopen. Smeer je wel goed in!

Vóór je vakantie nog extra fit worden? Meld je hier vrijblijvend aan voor Sportvasten