Hoe komt het dat de één meer afvalt dan de ander?

De basis van afvallen is simpel; je gaat meer calorieën verbranden dan dat je verbruikt. Hoe komt het dan dat het resultaat dan niet bij iedereen hetzelfde is? De één valt sneller af dan de ander. Dit heeft te maken met je vettransport. Het overtollige vet vanuit bijvoorbeeld je buik moet efficiënt vervoerd worden naar je spieren. In je spieren wordt uiteindelijk je vet verbrand en dit bepaalt in welke mate je afvalt. Het vettransport is per lichaam verschillend. Dit is de reden dat de één meer afvalt dan de ander. Als je een slecht vettransport hebt, ontstaat er als het ware een file vorming in je vetcellen. Dit proces voorkomt dat je veel afvalt. Gelukkig kan je dit proces beïnvloeden.

Ondersteuning bij het vettransport

Om het vettransport goed te laten verlopen, is het naast sporten en een aangepast voedingspatroon, belangrijk om dit proces te ondersteunen middels nutriënten als groene thee-extract, L-carnitine, visolie met choline en een multi met antioxidanten. Hieronder lees je waarom:

Afvallen

1. Groene thee extract

Als je een tijdje niet gegeten hebt, en zeker als je gaat sporten, neemt het hormoon noradrenaline toe in je lichaam. Dit hormoon stimuleert het transport van vet uit de vetcel. Groene thee-extract stimuleert de werking van dit hormoon. Hierdoor worden vetten sneller uit de vetcel vervoerd, met name indien je minder calorieën inneemt en tijdens het sporten.

2. Vitaminen en mineralen

De opname van vet door de spiercel is afhankelijk van allerlei mechanismen waaronder een goede antioxidantwerking en een goede schildklierfunctie. Beide hebben vitaminen en mineralen nodig om goed te functioneren, waaronder selenium, zink, koper en B-vitamines.

3. Visolie en choline

Recent onderzoek heeft aangetoond dat choline essentieel is om het opgenomen vet in de cel te vervoeren. Zonder choline ontstaat spier- en leververvetting. Daarnaast stimuleert visolie zelf ook de vetverbranding. Raadzaam is dus een combinatie van visolie én choline. Klik hier voor meer informatie over vetverbranding met de combinatie van visolie en choline.

4. L-carnitine

In de energiefabriekjes van de spieren wordt je vet uiteindelijk verbrand en dit bepaalt de mate waarin je afvalt. Alleen kokosvet kan direct door de energiefabriekjes van de spieren heen vervoerd worden. Alle andere vetzuren moeten dit via L-carnitine doen. L-carnitine stimuleert de opname van vet en de vetverbranding door deze energiefabriekjes.

Advies op het gebied van afslanken? 

Via onze Sportvasten Coaches kun je advies krijgen over o.a. afslanken en het gebruik van suppletie. Zoek hier een Sportvasten Coach bij jou in de buurt!