balans Fittergy Sportvasten

Hoe houd ik een gezonde balans?

Het onderhouden van een goede balans is echt een uitdaging. De methodes vliegen je letterlijk om de oren. Superfoods, gevarieerd eten, sporten, detoxen etc. Alle methodes zijn dé belofte voor het behouden van een goede balans. Je wilt niet ongezond zijn, en leven met alle klachten en belemmeringen die een ongezonde lifestyle met zich meebrengen. Maar ook niet doorslaan in het gezond zijn en orthorexia ontwikkelen. Orthorexia is letterlijk een obsessie voor gezond eten. Gezond eten is goed, maar je lichaam heeft variatie nodig én vraagt erom. Vandaar de trek in ongezond eten. Geef je daar weer teveel aan toe, zit je weer in de ongezonde levensstijl. Hoe houd je jezelf nu precies in evenwicht?

Een gezonde balans volgens de wetenschap

balans Fittergy Sportvasten

Volgens de wetenschappelijke “feast & famine” theorie, heeft de natuur ons gevormd onder invloed van afwisselende perioden van voedseltekort en voedseloverschot. Eigenlijk heel logisch, in de natuur zijn er tijden van schaarste en tijden van overvloed. Kijk maar hoe wij als oermens leefden. Of naar hoe dieren leven in de natuur; die hebben soms dagen niets te eten en als ze dan een boom vinden met veel fruit of een prooi bemachtigen, dan eten ze kilo’s tegelijk. Daarom pleiten deze wetenschappers er juist voor regelmatig enkele dagen heel weinig te eten maar ook regelmatig flink de bloemetjes buiten te zetten (qua voeding). Tijdens voedseltekort verbruiken we onze suikers, daalt onze vetreserve en switchen we naar hoge vetverbranding. Tijdens voedseloverschot vullen we onze brandstoftank weer aan. Van dat aanvullen worden we ook extra blij!

Is JoJo-en dan een natuurlijk fenomeen!?

balans Fittergy Sportvasten

De combinatie van vasten en daarna veel eten, lijkt op het jojo-effect. Maar wat in de natuur onlosmakelijk verbonden is met een periode van voedseltekort is veel lichaamsbeweging! Mens en dier gaan extra jagen en/of verzamelen om eten te bemachtigen, het is de oer drang tot overleven. Beweging is de basis. Daarom hebben dieren en mensen in de natuur een gezonde balans, ook al eten ze op momenten veel te veel. Het jojo effect heeft veel meer te maken met (onbewust of bewust) gedrag en keuzes, waardoor de balans niet goed is. Lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel voor een gezonde balans.

 

Elk weekend 1000 calorieën meer

balans Fittergy Sportvasten

Maar ook het structureel heel veel sporten en alleen maar heel gezonde groente, fruit en superfoods eten, is niet zoals de natuur ons bedoeld heeft. En daarom dus eigenlijk niet gezond. Het gevolg van “té gezond,” is oververmoeidheid, voedingstekorten en allerlei vage klachten. Het is dus helemaal niet erg om bijvoorbeeld in het weekend 1000 of meer calorieën in te nemen dan je verbruikt. Maar de balans moet er wel zijn. Dat betekent dat je op andere dagen minder eet, en altijd blijft bewegen! Zo houd je op wetenschappelijke basis een gezonde balans, voor een slank, fit en energiek lichaam!

 

Op een wetenschappelijke basis, de gezonde balans behouden? Sportvasten is een combinatie van sporten, vasten en suppletie meld je hier vrijblijvend aan voor Sportvasten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *